miercuri, martie 24, 2010

Mucenici moldovenesti (sfintisori)

Nu stiu daca se poate ceva mai penibil decat sa postezi reteta de mucenici in Duminica Floriilor, dar uneori lenea e o cucoana asa de mare...:P

Am facut sfintisorii ca la noi in Moldova, din aluat pufos de cozonac, imbalsamati cu sirop parfumat de miere si presarati cu nuca din belsug. Enjoy!

Mod de preparare. Se face un aluat ca pentru cozonac si se lasa sa dospeasca ~ 1 h. Dupa ce aluatul a crescut suficient, se ia din ele cate o bucatica si se formeaza suluri lungi si subtiri, care se impletesc si se rasucesc sub forma de opturi.

Se pun sfintisorii in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca ~ 30-40 minute. Apoi se ung cu ou batut si se introduc in cuptorul preincalzit, unde se lasa sa se coaca ~ 45 minute la foc moderat, pana se rumenesc frumos deasupra.

Se prepara pe foc un sirop dintr-o cana de apa (de 200 ml) si 500 g miere de albine. Sfintisorii se cufunda in siropul fierbinte, se presara din abundenta cu nuca macinata si se asaza pe un platou.

4 comentarii:

  1. foarte frumosi ti-au iesit,felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumusei sunt... imi imaginez ca si gustosi.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Alison, Niko, ma bucur mult ca va plac sfintisorii mei. Si cand ma gandesc ca era sa nu-i postez...:D

    Pup pe amandoua!

    RăspundețiȘtergere
  4. abia astept sa incerc reteta.arata foarte bine! felicitari de la o moldoveanca!

    RăspundețiȘtergere