vineri, ianuarie 08, 2010

Piftie de porc (racituri)

La noi in familie se fac niste racituri absolut minunate, cum nu s-au mai vazut :P : cu carne de la tara, usturoi din belsug si - tin sa subliniez - fara tot felul de bucatele de morcov, patrunjel sau ceapa, pe care eu sincer nu suport sa le vad in racitura. In ultimii ani am avut in meniu numai piftie cu carne de cocos sau curcan (de departe cea mai buna!), dar se pare ca de la o vreme populatia masculina a cam scazut in randul orataniilor din curte de la bunica - hahaha -, asa ca a trebuit sa ne "multumim" cu piftie de porc :)

Am folosit urmatoarele:

  • carne de porc: 4 buturele (asa le mai spunem noi picioarelor de porc :D) + 2 urechi
  • o capatana de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • sare

Urechile si picioarele de porc se trec prin flacara, se taie in bucati, se spala si se oparesc, apoi se spala din nou cu apa rece.

Intr-o oala mai mare se pune carnea la fiert cu apa cat sa o acopere si chiar mai sus. Se lasa sa fiarba descoperit la foc moderat, fara sa clocoteasca cu clocote mari. In timpul fierberii se spumeaza de mai multe ori cu lingura, pana cand nu se mai formeaza spuma la suprafata. Cand carnea este fiarta pe jumatate se pune sare dupa gust. Este gata in momentul in care carnea se desprinde cu usurinta de pe oase si zeama a scazut si se lipeste de degete (la mine a durat cam 3 ore). Oala se ia apoi de pe foc, se scoate carnea separat pe o farfurie, iar in oala cu zeama se adauga foile de dafin si se mai lasa sa dea un clocot.

Se lasa putin la racit, apoi se adauga usturoiul pisat, se amesteca bine si se mai lasa asa cateva minute. Intre timp se scoate carnea de pe oase, se taie frumos bucati si se introduce in castronele (sau diverse alte forme). Zeama se strecoara printr-o sita, sa fie limpede, si se toarna peste carne, acoperind-o cu doua degete mai sus, apoi se da la rece sa se prinda.

Buna-buna piftia noastra, v-am pastrat si voua o portie :P

6 comentarii:

  1. Buna treaba cu reteta de piftie! multumesc si daca o sa ajungi in USA sa ma anunti ca dau un burger ;_))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mah,este buna reteta dar poti daca vrei sa pui si mujdei pe ea????

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place foarte mult blogul tau in primul rand din cauza ca ai retete traditionale si in al doilea rand pt ca modul in care este prezentata mancarea este excelenta,te incurajez sa o ti tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. CUM IES PIFTIILE LIMPEDE?

    RăspundețiȘtergere
  5. o sa incerc acum reteta ta si daca imi iese 555 stele pentru tine, claudiu

    RăspundețiȘtergere