joi, septembrie 17, 2009

Dovlecei umpluti cu orez



N-am mai scris pe blog cam de multisor, nu de lene si nu pentru ca m-as fi lasat de bucatarit, ci pentru ca am avut multa, multa treaba cu tot felul de bunatati pe care le-am pus la pastrare pentru iarna. Ultimele zile au insemnat un "du-te vino" continuu pana-n piata si-napoi, carat sacose, sterilizat borcane, ceapa taiata pestisori, ardei taiati nu stiu cum, degete oparite si asa mai departe, o intreaga vanzoleala. Totul a decurs insa foarte bine, iar cat de curand voi posta si cateva retete de conserve si muraturi. Pana una alta, pentru ca maine tot e vineri, va sugerez o mancarica de post: dovlecei umpluti cu orez.

Ingrediente

- 5-6 dovlecei (de preferat sa fie putin mai rotunjori la capete)
- 1 cana de orez (am folosit o cana de 250 de ml)
- 1 ceapa mare
- 1 morcov
- 2 ardei grasi
- patrunjel + marar verde tocat (cate o legatura de fiecare)
- sucul de la 1/2 kg de rosii
- 3-4 linguri de bulion
- sare si piper


Intai si-ntai taiem ceapa si ardeii marunt, apoi dam morcovul prin razatoarea mare. Le punem impreuna intr-un ceaun (sau cratita) cu 4 linguri de ulei, pe foc mic, pana se inmoaie, amestecand mereu. Orezul il spalam bine in 3-4 ape, sa ramana alb si curat, apoi il adaugam peste legumele din ceaun. Turnam 2-3 cescute de apa si lasam sa fiarba la foc potrivit. Avem grija sa amestecam destul de des (cu o lingura de lemn), sa nu se prinda orezul de vas. Cand orezul s-a umflat bine, adaugam 3-4 linguri de bulion si amestecam din nou. Mai lasam sa dea 1-2 clocote, apoi luam ceaunul de pe foc si il dam deoparte, sa se raceasca compozitia.

Intre timp ne ocupam de dovlecei: ii curatam de coaja, ii spalam si ii taiem in doua pe latime. Ii scobim bine, sa nu mai ramana miez sau seminte - eu am facut asta folosind o lingurita cu coada lunga.

In compozitia de mai devreme punem 3/4 din verdeata tocata marunt + sare si piper dupa gust. Cu acest amestec umplem dovleceii, pe care apoi ii indesam bine in cratita. Turnam apoi apa in vas, cam pana la jumatatea nivelului dovleceilor, dupa care lasam sa fiarba la foc moderat. Dureaza aproximativ o ora si jumatate pana cand sunt gata.

Cu un sfert de ora inainte de a inchide, turnam deasupra sucul de rosii si restul de verdeata tocata marunt. Sucul de rosii se obtine astfel: se taie marunt rosiile si se lasa la fiert aproximativ un sfert de ora, dupa care se paseaza prin sita pentru a indeparta cojile si semintele.

Foarte bunuti, iar aspectul lor vesel si dragalas ajuta la indepartarea stresului provocat de pregatirea conservelor pentru iarna, va spun eu!





2 comentarii:

  1. arata delicios!.abia astept sa il pregatesc pentru fetita mea mofturoasa,mare mancatoare de orez :))

    RăspundețiȘtergere