marți, septembrie 29, 2009

Gogosari in sos tomat

Suculenti, aromati si cu un gust dulce-acrisor deosebit de placut, gogosarii in sos tomat sunt fara doar si poate o adevarata delicatesa de toamna. Merg excelent alaturi de friptura, ca aperitiv la o masa festiva sau pur si simplu dimineata, pe paine prajita.

Cantitatile folosite de mine:
  • 5 kg de gogosari
  • 1 cana de ulei
  • 1 cana de pasta de tomate
  • 1 cana de otet de mere
  • cateva frunze de telina
  • o lingura de miere de albine
  • sare dupa gust
(uleiul, pasta de tomate si otetul se masoara cu aceeasi cana - eu am folosit o cana de 250 de ml)

Spalam bine gogosarii (in mai multe ape) si le scoatem cotoarele si semintele. Se taie sferturi, iar sferturile la randul lor se taie in jumatate.

Intr-un vas amestecam uleiul, pasta de tomate si otetul, apoi punem acest amestec intr-o oala mare, impreuna cu gogosarii. Lasam sa fiarba la foc domol, circa doua ore, amestecand periodic ca sa nu se prinda de fundul vasului. In timpul fierberii punem sare dupa gust.

Vedeti aici cum gogosarii incep sa se inmoaie.

Cand gogosarii sunt aproape gata punem frunzele de telina si mierea de albine si mai lasam la fiert cam 20 de minute.

Spalam borcanele, le stergem bine si le punem pe gratarul cuptorului, cu gura in jos, la foc mic (pana se infierbanta). Punem cratita in care au fiert gogosarii pe un suport metalic, iar alaturi aducem un fund de lemn, pe care punem 2-3 cutite cu lamele asezate crucis. Punem gogosarii fierbinti in borcane (cu un polonic mai mic) si apoi inchidem borcanele ermetic (cu capace). Dam borcanele din nou la cuptor si le mai tinem 5 minute, la foc mic. Le invelim apoi intr-o patura si le lasam astfel pana se racesc.

Mi-au iesit 5 borcane de 800 de ml si mi-a mai ramas putin, insuficient pentru a mai umple inca un borcan, destul insa pentru un mic rasfat :)

La gogosarii astia le-am pus gand rau, nu cred ca o sa mai prinda anul 2010 :D



2 comentarii:

  1. parca e zarzavat.nu asa se face fata habar nu ai chiar daca si tu site-ul tau.mai experimenteaza-te apoi mai da sfaturi.tu ai servi pe un musafir cu torocala aia?nici taiati feliute nici aspectuosi?vai de tine.nu ai ce face si ti-ai facut si tu site.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba reteta.Imediat o voi aplica.

    RăspundețiȘtergere