luni, aprilie 12, 2010

Sarmale din piept de gasca


Daca reusiti sa faceti vreodata rost de carne de gasca de la tara, sa pastrati pieptul pentru niste sarmalute in foi de vita de vie, pentru sunt deosebite! Eu una de cand am dat de gustul lor, nici nu mai vreau sa-aud de sarmalele clasice cu carne de porc, atat de mult imi plac! Le-am facut si asta iarna, cu varza murata, dar parca si mai bune au iesit in frunza de vita. De fapt dintotdeauna mi-au placut mai mult sarmalele invelite in foi de vita, mi se par mai fine si mai delicate...

Ingrediente

- un piept de gasca
- 2 cepe mai mari
- 6 linguri pline cu orez
- 6-7 linguri de pasta de tomate
- o farfurie plina cu frunze de vita
- sare si piper dupa gust
- 200 ml de bors

Mod de preparare. Daca avem frunze de vita proaspete, procedam in felul urmator: spalam frunzele, apoi punem pe foc o oala cu 3 l de apa si lasam sa dea un clocot. Dam oala deoparte si punem frunzele sa se opareasca. Le tinem in apa pana se inmoaie si isi schimba culoarea, apoi le scoatem si le lasam sa se raceasca. Daca frunzele sunt conservate (murate), atunci le punem intr-o oala cu apa rece si le lasam la desarat cateva ore, apoi schimbam apa si le mai lasam 2-3 ore, pana iese bine sarea din ele. Dupa aceea le oparim ca si pe cele proaspete.

Ceapa o taiem solzisori, o calim putin intr-o tigaie cu cateva linguri de ulei si o lasam sa se raceasca. Spalam orezul in 2-3 ape, apoi il punem intr-o cratita mai mica cu o cescuta de apa, pe foc mic, ca sa se umfle putin, avand grija sa amestecam mereu, ca sa nu se prinda de vas. Carnea o spalam bine, o taiem in bucati potrivite si o dam prin masina de tocat impreuna cu ceapa.

Intr-un bol punem toate ingredientele: carnea tocata, orezul (dupa ce s-a racit putin) si 2-3 linguri de pasta de tomate.



Amestecam compozitia pana se omogenizeaza bine si potrivim gustul de sare si piper.



Luam cate o frunza de vita si punem o lingurita de compozitie la unul din capete, apoi impachetam sarmaluta cu grija, astfel incat sa nu se desfaca la fiert.



Pe fundul unui vas termorezistent punem cateva frunze de vita, asezam sarmalutele in siruri circulare suprapuse, le acoperim cu un alt strat de frunze, turnam apa pana la nivelul sarmalelor si dam vasul la cuptor, pentru ~ 2 1/2 - 3 h. Pe parcursul fierberii, apa scade si o sa fie nevoie sa mai completam cantitatea, de aceea e bine sa avem la indemana un vas cu apa incalzita.



Cu un sfert de ora inainte de a le scoate din cuptor, facem un sos din 3-4 linguri de bulion si 200 ml de bors si il turnam peste sarmalute.



Am pastrat si pentru voi o portie generoasa, deci poftiti va rog la sarmale ;)

Un comentariu: