marți, octombrie 20, 2009

Tocana de legume

Nu am vrut sa ma complic cu zacusca anul acesta, in schimb mi-am adus aminte de o reteta foarte buna de tocana pe care o avem de la sora bunicii mele dinspre tata, matusa Aglaita de la Sibiu. Matusa a plecat dintre noi acum multi ani si, desi nu am cunoscut-o foarte bine, eu fiind mititica ultima oara cand a venit sa ne vada, totusi imi amintesc destul de viu vizita ei din '90...si de o rochita galbena tare draguta pe care mi-a daruit-o atunci...

Revenind la tocana de legume, vreau sa va spun ca e o reteta foarte potrivita pentru care cei care se gandesc tina Postul Craciunului si doresc sa-si diversifice meniul, in plus e si foarte dietetica, pentru ca se prepara exclusiv prin fierbere. Nu mai mentionez ca nici nu se compara cu asa-zisa "tocana" din comert...

Va scriu cantitatile folosite de mine:

  • 1 kg de ceapa
  • 1 kg de morcovi
  • 3 kg de ardei + gogosari
  • sucul de la 4 kg de rosii
  • 1/2 l de ulei
  • 1 cana de 250 de ml plina cu orez
  • sare si boabe de piper
  • 2-3 foi de dafin

Partea mai anevoioasa la aceasta reteta mi s-a parut pregatirea sucului de rosii, restul a fost o joaca de copil. Daca aveti mult timp la dispozitie (si nervii tari) puteti face totul in aceeasi zi, daca nu, pregatiti sucul de cu seara, ramanand sa terminati tocana in ziua urmatoare (asa ca mine :D).

Rosiile bine spalate se taie rondele si se dau prin masina de tocat la care se ataseaza dispozitivul pentru suc de rosii. Se repeta de mai multe ori operatiunea, pana cand se separa bine cojile si semintele.

Sucul rezultat l-am turnat intr-o oala mare si am lasat sa dea un clocot, apoi am asteptat sa se raceasca si l-am pus peste noapte in frigider (puteti sari peste etapa asta daca faceti totul in aceeasi zi).



Ceapa se taie pestisori, ardeii si gogosarii (spalati si curatati de cotoare si seminte) se taie fideluta, iar morcovul se da prin razatoarea mare. Se introduc legumele astfel pregatite in cratita cu suc de rosii (in care am pus si ulei) si se fierb la foc moderat pana cand se inmoaie si amestecul scade bine. Pentru ca tocana sa nu se prinda de fundul vasului, se pune cratita pe o tabla si se amesteca periodic cu o lingura de lemn. In timpul fierberii se sareaza dupa gust si se pun boabele de piper.

Separat se fierbe orezul pe jumatate si se adauga la legume dupa ce acestea au fiert timp de 1 1/2 h. Se continua fierberea inca 30 de minute. Cu un sfert de ora inainte de a inchide focul, se adauga si 3 foi de dafin (se vor scoate la urma, pentru ca altfel vor da gust amar tocanei). Totul a durat in jur de doua ore.

Tocana astfel preparata se toarna fierbinte in borcanele sterilizate in cuptor care, apoi, se astupa cu capace. Borcanele se invelesc cu o patura si se lasa acoperite pana se racesc (pentru mai multe detalii, va recomand sa cititi si explicatiile de la reteta de gogosari in sos tomat). Se pastreaza intr-un loc uscat si racoros.



Din cantitatile date mi-au iesit 6 borcane de 800 ml.

Sfat: tocana nu se consuma imediat, ea trebuie lasata cateva saptamani in borcane, astfel se aseaza mai bine si devine mult mai gustoasa. Pana pe 15 noiembrie, cand incepe Postul Craciunului, zic eu ca o sa am o tocana tare, tare buna...

6 comentarii:

  1. Iti Alegi un premiu (sau mai multe) apoi salvezi imaginea la tine in calculator (cu click dreapta...save picture as) de unde o poti posta la tine pe blog.

    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Suna bine tocana ta dar poate la anu' ca am destule conserve anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,

    Sunt incantata sa va anunt ca astazi incepe cea de-a doua editie a Festivalului Blogurilor Gustoase. Festivalul Blogurilor Gustoase este o competitie special dedicata blogurilor culinare redactate in limba romana.Vrem ca la acest eveniment sa ne reunim, indiferent de distantele geografice care ne despart, sa ne imprietenim si sa celebram pasiunea noastra comuna, arta culinara.

    Va invit, asadar, sa fiti prezenta cu blogul dumneavoastra la acest eveniment care se desfasoara in perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2009. Puteti castiga 16 electrocasnice ultraperformante oferite de sponsorul oficial, trofee si diplome de onoare. Alaturi de noi la acest eveniment se afla si reprezentati de prestigiu ai presei romanesti, care vor duce mai departe vestea Festivalului si ii vor face cunoscuti pe castigatori.

    Exista 15 categorii de concurs si dumneavoastra va puteti inscrie la oricate categorii doriti sa participati.
    Pentru a va inscrie blogul, este necesar sa completati formularul de inscriere pana pe 1 noiembrie ora 23:59(http://www.gustos.ro/concurs/inscriere.html).

    Toate informatiile despre Festivalul Blogurilor Gustoase le puteti afla de aici: http://www.gustos.ro/concurs/

    Va multumesc pentru timpul acordat. Pentru nelamuriri sau informatii suplimentare, va rog sa ma contactati.

    Anca Tenita,

    Marketing Manager Gustos.ro
    Tel: 021.32.41.404
    Email: anca@tree.ro
    Web: www.gustos.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine te-am gasit Ralu!
    Superb blog,delicioase retete!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Goldielocks, multumesc de vizita si de aprecieri! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Oana, lasa ca-ti pastrez o portie, pana la anu' e muuuult :)

    RăspundețiȘtergere