vineri, octombrie 23, 2009

Ciorba radauteana

Reteta de ciorba radauteana am descoperit-o intamplator acum un an, in timp ce navigam pe site-ul gustos.ro. Ce mi-a atras atentia la inceput nu a fost reteta propriu-zisa, care imi parea destul de banala, ci comentariile postate de utilizatori gustos.ro care probasera reteta si care nu mai conteneau cu laudele la adresa ei. Si nu intelegeam de ce: lista ingredientelor si modul de preparare nu imi sugereau nimic deosebit, in plus nu ma incanta nici ideea unei ciorbe cu otet, eu nefiind obisnuita decat cu ciorba acrita cu bors. Am fost insa atat de intrigata, incat m-am hotarat sa testez si eu mult laudata si apreciata reteta. Si bine am facut, pentru ca mi-a iesit o ciorba extraordinara, una din cele mai bune pe care le-am mancat vreodata. Am adaptat reteta gustului propriu si v-o prezint acum in varianta finala.

Pentru o "radauteana" de vis avem nevoie de:
  • carne de pui (eu am pus piept + cos + tartita)
  • patrunjel + pastarnac (cate o radacina)
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 ardei capia
  • 2 galbenusuri
  • 10 linguri de smantana
  • otet + usturoi dupa gust
  • patrunjel proaspat tocat

Se pune carnea in oala, se opareste si se spala. Se pune apoi la fiert in 3 litri de apa si se spumeaza de mai multe ori, pana cand nu se mai formeaza spuma la suprafata.

Se pun in oala ceapa intreaga, radacinoasele taiate cubulete si ardeiul capia taiat marunt. Se lasa la fiert pana cand carnea si legumele se inmoaie (a durat aproximativ 50 de minute, la foc moderat). In timpul fierberii se sareaza dupa gust.

Se scoate apoi carnea din oala, se desprinde de pe oase si se taie suvite subtiri. Se scot si legumele: jumatate din ele se paseaza, iar ceapa se arunca.

Se introduc din nou in oala carnea + legumele pasate + legumele ramase intregi. Se adauga patrunjelul tocat marunt si se acreste ciorba cu otet, dupa gust (eu am pus 14 linguri). Se mai lasa sa dea 2-3 clocote, apoi se ia oala de pe foc.

Intr-o farfurie adanca se prepara dresul din cele doua galbenusuri si smantana. Dresul se dilueaza cu putina ciorba (2 polonice), pentru a nu se "taia" atunci cand se toarna direct in oala cu zeama fierbinte. Dupa aceasta operatie se toarna dresul in oala, sub amestecare continua.

La sfarsit se adauga usturoiul pisat fin (4 catei am pus eu).

Nu se poate sa nu va placa :)

4 comentarii:

  1. Am facut si eu o radauteana acum vreo cateva luni si mi-a placut foarte mult. Pentru pasat legumele a trebuit sa imi cumpar un mixer de mana, dar pana la urma s-a dovedit a fi o idee buna pentru ca acum il pot folosi la mai multe retete.
    Supa ta arata tare bine !
    Felictari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si noua ne place mult ciorbita asta. tie ti-a iesit super.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Catalina, multumesc :) N-am incercat sa pasez cu mixerul, mie mi-a fost mai la indemana sa folosesc sita, mai ales ca nu era asa mare cantitatea de legume.

    @ ...minunata si super buna! Ma bucur ca-ti place, Alison!

    @ Multumesc mult, Oana, pup!

    RăspundețiȘtergere