sâmbătă, aprilie 24, 2010

Cupcakes cu lamaie (Easter Cupcakes)

Cineva, stie ea cine, m-a mustruluit deunazi, spunandu-mi ca m-am "puturosit" si ca vreau sa ma las de blog. Ba mai mult, se pare ca de Paste am comis-o si mai lata: am trantit pe blog o poza cu niste briose, asa crescute si cu multa crema pe deasupra, mama-mama, dupa care am zis frumusel la lume "Paste fericit" si am disparut fara urma :P. De reteta nici vorba, degeaba a stat populatia si a intors blogul cu susu-n jos, reteta ia-o de unde nu-i, nici un ingredient, nici o poza mititica cu un tel, o tava, ceva, nici macar cum se chema nu m-am obosit sa scriu. Nimic in afara de mareata fotografie de prezentare!

Ei bine, da, recunosc ca m-am "puturosit" putin, dar cum nu mi-au placut niciodata restantele, ma grabesc sa-mi reiau activitatea pe blog, cum altfel decat cu mult asteptatele cupcakes :) Le-am facut proba cu cateva saptamani inainte de Paste si, pentru ca mi-au placut atat de mult, am repetat isprava si de sarbatori. A treia zi de Paste m-a prins tot muncind la ele, insa am renuntat la buttercream frosting, pentru ca nu stiu ce s-ar fi ales din crema de unt dupa drumul de 7 ore pe care urma sa-l fac de la Iasi la Bucuresti. Desigur ca atunci nu s-au mai numit cupcakes, ci muffinsi, niste muffinsi grozavi pe care i-am umplut cu dulceata de merisoare (cranberries) si cu merisoare confiate, foarte bune si acestea din urma, bineinteles daca va plac fructele confiate :P. Le mai puteti umple cu fulgi de ciocolata, gem acrisor sau fructe proaspete de padure, dupa pofta inimioarei :) Reteta este preluata de pe site-ul celor de la Williams-Sonoma.

Ingrediente

- 8 linguri de faina
- 9 linguri de zahar
- 3 linguri de smantana
- 3 linguri de ulei
- 1/2 pachet de unt
- 1/3 lingurita de sare
- 1/2 fiola esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- un pliculet de praf de copt

Mod de preparare. Punem intr-un bol toate ingredientele uscate: faina, praful de copt si sarea. Intr-un alt bol, mai mic, amestecam smantana cu uleiul si esenta de vanilie. Frecam spuma untul cu zaharul, apoi adaugam alternativ din amestecul uscat si din cel de smantana, pana la completa omogenizare. Compozitia rezultata trebuie sa fie ca o smantana mai groasa. Preincalzim cuptorul. Ungem fiecare adancitura din tava de muffins cu putin unt si punem inauntru hartiutele speciale pe care le ungem, la randul lor, cu unt. Umplem formele de muffins cu aluat, cam pe trei sferturi. Le coacem ~ 18-20 de minute la foc moderat, pana trec testul scobitorii.

Pentru buttercream frosting (crema de deasupra) avem nevoie de:

- un pachet de unt (moale, la temperatura camerei)
- zeama de la o lamaie
- 10-12 linguri de zahar pudra
- 5-6 lingurite de lapte
- esenta de vanilie dupa gust
- oua de zahar (optional, pentru decor)

Mod de preparare. Intr-un bol de plastic spumam cu mixerul untul cu zaharul, timp de 1-2 minute, pana se topeste zaharul, dupa care oprim mixerul si indepartam untul de pe peretii vasului. Adaugam 3-4 lingurite de lapte, zeama de lamaie si esenta de vanilie si mai mixam cateva minute. Crema obtinuta o dam la frigider 10-15 minute, apoi spritam cate putin pe fiecare cupcake. Decoram cu oua de zahar.

Un comentariu: