
Cu totii avem o prajitura de suflet, care ne aminteste de vremea copilariei, de Craciun si de mama saraca, care nu-si mai vedea capul de treaba cu atatea pregatiri de sarbatori. Pentru mine aceasta este "Alba ca Zapada", o prajitura pe care o aveam mereu pe masa festiva de Craciun, la Revelion sau pe care mi-o facea mama ori de cate ori voia sa ma rasfete cu ceva dulce. Alba ca Zapada ramane, pentru multi dintre noi, o prajitura clasica, fina si delicata, care ne-a incantat, cu ani in urma, sufletul de copil si pe care o redescoperim mereu cu aceeasi bucurie.
Ingrediente pentru foi
10 linguri de zahar pudra
faina cat cuprinde (eu am pus 25 de linguri)
2 lingurite pline cu bicarbonat de amoniu (10 g)
1/2 lingurita de sare
1 cescuta de lapte
100 g unt
3 oua
Ingrediente pentru crema de lamaie
2 1/4 pachete de unt
10 linguri de zahar pudra
3 linguri de faina
coaja rasa de la o lamaie si zeama de la o lamaie si jumatate
un pahar cu lapte (am folosit un pahar de 250 de ml)
Foile. Se amesteca intr-un bol untul, ouale, zaharul, sarea, amoniul si laptele, apoi se incorporeaza treptat faina, ...


... se mixeaza si se framanta pana se obtine un aluat bun pentru intins foi (sa nu fie nici prea moale, nici prea tare).

Aluatul obtinut se imparte in 3 parti egale. Suprafata de lucru se presara cu faina...


...apoi se intinde fiecare bucata de aluat cu sucitorul.


Incercati, pe cat posibil, sa dati foii o forma dreptunghiulara si aveti grija ca foaia sa fie mai mare decat dosul tavii (si pe lungime si pe latime).
Ungem dosul tavii cu unt, presaram bine cu faina, aplecand forma in toate directiile, o intoarcem cu gura in jos si batem usor cu mana ca sa cada faina care nu s-a lipit de grasime. Asezam foaia pe dosul tavii de copt.
Observatie. Daca aveti o tava cu colturile drepte, nerotunjite, folositi-o pe aceea, e ideala pentru coacerea foilor de prajitura.


Taiem marginile lasate cu cutitul (bucatelele de aluat ramase de la cele 3 foi le-am adunat si am obtinut inca o foaie).
Coacem foile, pe rand, in cuptorul preincalzit, la foc moderat. Timpul de coacere este de aproximativ 15 minute pentru fiecare foaie.


S-au copt tare frumos foile mele, am fost super multumita de rezultat :D.


Prepararea cremei. Intr-o craticioara se pune faina si se incorporeaza, putin cate putin, laptele rece, pana se omogenizeaza. Se pune pe foc, pe o tabla, si se amesteca permanent, in viteza, sa nu se prinda de fundul vasului si nu se faca cocoloase. Stim ca e gata atunci cand compozitia devine ca o ciulama mai groasa. O dam deoparte si o lasam sa se raceasca.
Observatie. Inainte de a trece la prepararea (oricarei) creme(i) este bine se scoateti apa din unt, in felul acesta scade riscul de a vi se "taia" crema.
Cum scoatem apa din unt? Untul tare, abia scos din frigider, ...

...se sfarama si se preseaza cu dosul unei linguri de lemn, pana cand iese apa din el. Se scurge apa si se arunca. Operatiunea se repeta de mai multe ori.


Apoi se freaca bine untul cu zaharul pudra pana se face spuma...


... si se incorporeaza treptat in ciulamaua racita, amestecandu-se bine, pana la completa omogenizare.

La sfarsit se adauga zeama de lamaie (se toarna putin cate putin) si coaja rasa de lamaie.


Asamblarea. Se imparte crema in 3 parti egale. Se asaza prima foaie pe un platou, se pune peste ea crema, se intinde crema cu cutitul, apoi se pune deasupra cea de-a doua foaie si se continua iar: crema, foaie, crema, foaie.


Peste ultima foaie (cea de deasupra) am pus o coala alba, curata, si am asezat deasupra un tocator de lemn. Am lasat-o peste noapte in camara, la rece. A doua zi am pudrat-o cu muuuult zahar si am dat-o la frigider.
Eu stiu ca va e pofta, dar trebuie sa va mai spun un lucru: nu taiati acum prajitura, mai lasati-o putin la frigider (macar o jumatate de zi). Astfel o veti taia cu mai multa usurinta, in plus foile vor deveni cu mult mai fragede.
Frumoasa si alba...ca zapada :)
Alba ca Zapada noastra a stat destul in frigider, foile sunt acum fragede, asa ca taiati linistiti prajitura (in romburi) si rasfatati-va cu acest deliciu dulce-acrisor :)
