luni, septembrie 21, 2009

Chiftelute in sos tomat

Vremea asta schimbatoare de toamna, cu zile caldute si insorite, sau dimpotriva, cu stropi de ploaie rece, mocaneasca, ce pare ca nu se mai termina, imi aduce aminte de scoala. N-o sa uit niciodata drumul de la scoala catre casa: ne adunam cu droaia, fete si baieti, si radeam, glumeam, stateam de vorba in nestire la coltul blocului sau adunam castane si frunze uscate pentru orele de lucru manual. Iar cand (in sfarsit!!!) ajungeam acasa ma astepta mama cu bratele deschise si cu o mancare buna cum numai ea stia sa faca. Dintre toate mancarurile cel mai mult imi placeau chiftelutele cu sos. Va scriu si voua reteta, asa cum am invatat de la mama.

Pentru chiftele avem nevoie de:
  • 600-700 g carne tocata mixta (vita + porc)
  • 1 ceapa
  • 2 felii de paine
  • sare si piper
  • 1 ou
  • pesmet
  • 1 varf de cutit de bicarbonat
  • ulei pentru prajit
Sosul il preparam din:
  • 2 linguri pline cu bulion
  • 3-4 linguri de faina
  • 3/4 l apa fiarta
  • 4-5 linguri de ulei
  • 2 foi de dafin
  • boabe de piper
Intrucat nu am incredere in carnea tocata care se gaseste in comert, prefer sa cumpar carne proaspata si sa o dau apoi prin masina de tocat, mai ales ca nu-i deloc greu. Cum se procedeaza? Taiem carnea cubulete si o dam prin masina, impreuna cu ceapa taiata felii groase si 2 felii de paine inmuiate in apa si stoarse bine. Punem acest amestec intr-un bol, adaugam oul, sare si piper dupa gust, bicarbonat si framantam bine cu mana. Modelam chiftelute mici rotunde pe care le dam prin pesmet si le prajim in ulei. Dupa ce s-au prajit le punem pe o farfurie si le dam deoparte.

Pregatim acum sosul. Punem uleiul intr-o craticioara. Adaugam faina si amestecam bine, punem pasta de tomate si amestecam cu lingura de lemn. Turnam apa fiarta, cate putin, pana se face un sos, ca o smantana mai subtire. Punem pe foc mic si, cand incepe sa fiarba, cufundam chiftelele in sos, punem cateva boabe de piper, sare dupa gust si 2 foi de dafin. Mai lasam sa fiarba 10-15 minute.

Cam atat cu bucataritul pe ziua de azi. Nu-mi ramane decat sa va urez "pofta mare la chiftele" :)

Un comentariu: